7 Toffe toepassingen van de Raspberry Pi

Nu de Raspberry Pi 3 onlangs is uitgekomen is dit een mooi moment om eens terug te blikken op een aantal leuke en bijzondere toepassingen van zijn voorgangers. Wat kan je eigenlijk allemaal met de Raspberry? De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Eerst behandelen we 3 vrij gebruikelijke toepassingen en geven we links naar handleidingen. Wellicht handig als je net een Raspberry Pi 3 hebt gekocht en niet weet wat je met je oude moet. Of als je gewoon van knutselen houdt. Daarna tonen we een aantal bijzondere toepassingen. Puur omdat ze leuk en interessant zijn. Op het einde van deze blogpost heb je een leuk overzicht van een aantal mogelijkheden van de Raspberry.1.    Mediaspeler

Een van de bekendste voorbeelden is de Raspberry als mediaspeler. Je sluit het apparaatje met een kabel aan op je TV om te genieten van bijvoorbeeld films, series, gemiste uitzendingen en muziek. Vaak kun je de Raspberry als mediaspeler kant en klaar bestellen. Hou je zelf van knutselen, kijk dan eens naar de handleiding van Computertotaal. Let op: deze handleiding is voor de Raspberry Pi 2. Natuurlijk is deze ook toepasbaar voor de Pi 3, maar je hebt bijvoorbeeld geen WiFi dongle meer nodig, aangezien de Raspberry 3 standaard WiFi heeft.

2.    Spelcomputer

De Raspberry is ook voor de gamers onder ons een leuk speeltje. Je speelt er natuurlijk niet de nieuwste Call of Duty op, maar in plaats daarvan kan je zeker genieten van bijvoorbeeld oude Nintendo en DOS spellen. Denk bijvoorbeeld aan Wolfenstein 3D, de allereerste first person shooter. Erg leuk voor de mensen die nostalgisch zijn naar de gameplay van vroeger. De Raspberry Pi 3 belooft veel goeds op dit gebied, sinds de verbeterde prestaties van de minicomputer er voor zorgen dat meer games goed bespeelbaar zijn. Deze handleiding van Computertotaal leert je hoe je de Raspberry Pi 2 ombouwt tot spelcomputer. Ook deze handleiding is toepasbaar op de Raspberry 3.

3.    Domoticasysteem

Een andere toffe toepassing is de Raspberry als besturingssysteem voor je huis. Steeds meer huizen maken tegenwoordig gebruik van ‘slimme’ technologie. Je hoeft niet meer van je bank af te komen om je lampen of de verwarming te bedienen. Erg handig als je net aan het genieten bent van je favoriete serie. Met deze handleiding van Computertotaal bouw je in geen tijd je Raspberry om tot domoticasysteem.


4.    Ballonvaarder

Ja, je leest het goed. De Raspberry Pi is als ballonvaarder de lucht in gegaan. In 2012 vond zijn eerste succesvolle vlucht plaats. Geplaatst in een doos en bewapend met een webcam en GPS bereikte de Raspberry een hoogte van bijna 40 km. De ballon klapte, maar de Raspberry werd intact terug gevonden. Het verhaal achter deze avontuurlijke onderneming, alsmede de foto’s die de Raspberry onderweg maakte, kan je terugvinden op de officiële Raspberry blog.

5.    Raketwerper

Misschien kan het niet gekker, de Raspberry Pi als raketwerper. Schrik niet, het is geen dodelijke raketwerper. Het gaat slechts om een USB speelgoed versie met rubberen kogels, zoals je ze wel eens ziet in speelgoed geweren voor kinderen. Het project, genaamd ‘Retaliation’ was ontwikkeld om de productiviteit van programmeurs te verhogen. De Raspberry speurt fouten in de code op en schiet vervolgens zijn ‘raketten’ op de schuldige. Kinderachtig of grappig? Bepaal het zelf, je kunt hem hier in actie zien.

6.    Bierbrouwer

Heb je altijd al je eigen bier willen brouwen? De Raspberry kan je hierbij helpen. Samen met een Arduino (een microcontroller) zorgen deze twee gadgets voor een geautomatiseerd brouwproces. De Raspberry zorgt voor het loggen van data en het beheren van instellingen. De Arduino controleert de temperatuur. Dat is ook broodnodig, want zodra het bier niet meer op de perfecte temperatuur is tijdens het brouwen kan dat ernstige gevolgen voor het eindresultaat hebben. Je wilt immers geen waardeloos bier drinken. En niemand wil waardeloos bier kopen. Het project is ontwikkeld door een Nederlander genaamd Elco Jacobs. Check hier zijn site. Je kunt er zelfs een aantal benodigdheden bestellen als je zelf wilt gaan brouwen.

7.    Lunchtrommel

Yep, de Raspberry is zelfs gebruikt in een geautomatiseerde lunchtrommel die je kan helpen af te vallen.  Je krijgt hem namelijk niet zomaar open. Je hebt er een MiBand en een RFID-kaart voor nodig. De MiBand calculeert het aantal stappen die je op een dag zet. Wanneer je niet genoeg hebt gewandeld, zal de lunchtrommel niet open gaan. Zo ben je er van verzekerd dat je pas kan snacken als je genoeg calorieën hebt verbrand. Om resultaat te bereiken moet je hem natuurlijk wel eerlijk instellen. Bekijk hier een aantal plaatjes van de lunchtrommel en lees meer over de werking.

 

Dit waren ze dan! Slechts een greep uit de vele mogelijkheden. Wat vind jij de leukste toepassing van de Raspberry Pi?

    04-03-2016 02:36     Reacties ( 9 )
Reacties (9)
 SDA -  12-02-2020

SCSGVCV

 xam -  12-11-2018

lol

 boe -  21-10-2018

boe

 sdff -  27-02-2017

sdf

 lol -  27-02-2017

adfsdf

 Ik heb werkellijk geen idee -  27-02-2017

Cool!

 prive -  09-01-2017

was wel handig, maar je zijn dat je er meer wist. kun je die niet meer bijzetten.

 Joost -  23-11-2016

Ja dat kan. Ik gebruik hem normaal gesproken als mediaspeler. Maar als ik games wil spelen doe ik er een ander SD kaartje en de usb SNES controller in, en dan kan ik alle NES en Super nintendo spellen spelen die ik maar wil. joostvandenbogaard@hotmail.com

 Jesse -  11-10-2016

Hallo, Nadat ik dit artikel heb gelezen ben ik erg enthousiast geworden over de raspberry pi en ik wil er zelfs een gaan bestellen. Maar voordat ik te enthousiast word heb ik een vraag. Is het ook mogelijk om de raspberry Pi als emulator EN als media center te gebruiken ? bijvoorbeeld door van Mirco SD kaart te verwisselen ? of misschien wel een SD kaart met veel opslag om beide op 1 te zetten ?

 
          KLANTENSERVICE

          Over ons        
          Voorwaarden
          Contact


 
 
 
 
 
BEDRIJFSINFORMATIE

THYGO V.O.F.
Pilotenstraat 3
5275BA Den Dungen
E: info@gadgetpark.nl
T: +31(0)6 21982465
KvK: 513234430000
BTW: 823216743B01

De klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 10:30u-17:00u